Средните цени на жилищата във Великобритания са се повишили с около 20 000 британски лири само през последната година, предава BBC. Според брокерите, това се дължи на феномена "страх да не пропусна", причинен най-вече от пандемията и от Brexit.

Цените на имотите са се повишили с 8,2% през последните 12 месеца, което най-високият годишен темп на растеж за последните 5 години

"Сред купувачите съществува страх, че те ще пропуснат даден имот ако не побързат да го закупят, дори стойността му да е над пазарната. Те вярват, че цените тепърва ще се увеличават драстично. По този начин обаче те самите вдигат стойността на къщите", коментира брокерът на недвижими имоти Роб Гил.

Продажбите на имоти в Лондон се сринаха до най-ниското си ниво от 2012 година насам

Продажбите на имоти в Лондон се сринаха до най-ниското си ниво от 2012 година насам

Пазарът на жилища в Лондон в последно време се променя като нарастват цените на крайградските къщи

Цените на имотите са нараснали рязко през април тази година като увеличението е с 1,4% в сравнение с месец март. Средната цена на жилище във Великобритания достигна 258 204 лири, което е абсолютен рекорд

Друга причина за нарастващото търсене на имоти и по-скъпите им цени са мерките на правителството в подкрепа на сектора. Данъкът върху имоти до половин милион британски лири е свален, което допълнително активизира пазара.

Клиенти като ястреби

Кирсти Кърби е 37-годишна жена, работеща във фармацевтична компания и който иска да закупи къща в Южен Йоркшир. Пред BBC тя разказва, че в "в момента е истинско предизвикателство изобщо да те извикат на оглед".

"Непрестанно се оглеждам и се обаждам за имоти в района. Станала съм като ястреб. Въпреки това почти всички къщи, които харесам, вече имат десетки резервации за огледи", споделя бъдещата купувачка.

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Според банката през 2021 г. прогнозата за растежа на БВП е 7,25%

Разбира се, брокерите се възползват от настоящата ситуация и предупреждават потенциалните си клиенти, че дадена къща ще бъде продадена на този, който даде най-добрата цена. Следва наддаване, което допълнително вдига стойността на даден имот над пазарната.

"Хората буквално са полудели", твърдят пазарни наблюдатели и прогнозират, че тенденцията ще продължи поне до края на годината.

Ниските лихвени проценти по кредитите, желанието за повече пространство и фактът, че много британци са спестили хиляди лири, стоейки си вкъщи по време на пандемията най-вероятно ще доведат до още ценови рекорди във Великобритания.

Цените на жилищата в САЩ стигнаха 15-годишен рекорд

Цените на жилищата в САЩ стигнаха 15-годишен рекорд

На някои локални пазари цените скочиха със 17% на годишна база