Тази година Великобритания може да постигне най-силния си икономически растеж от Втората световна война насам, на фона на бързото възстановяване от пандемията Covid-19. Това сочи прогноза на Bank of England.

Според банката през 2021 г. прогнозата за растежа на БВП е 7,25%, като има значително повишение в сравнение с предходна (от февруари) за растеж от 5%. Един от факторите за положителната промяна е бързият напредък с имунизацията в страната, пише The Guardian.

Темпът на растеж настина ще бъде сериозен според прогнозите, но не трябва да се забравя, че идва след срив от почти 10% през 2020 г., което беше най-лошият спад за страната от повече от три века.

Великобритания може да изпревари САЩ по икономически растеж тази година

Великобритания може да изпревари САЩ по икономически растеж тази година

Според прогнозите на Goldman Sachs

Според управителят на банката Андрю Бейли тази година страната ще стигне до нивата на продукцията от края на 2019 г. преди Covid.

Bank of England очаква икономиката на Обединеното кралство да се възстанови до предпандемичните си нива до края на 2021 г., а нивата на безработицата да паднат по-рано от предвиденото.

Безработицата е била на нива от 4% преди пандемията или около 1,3 милиона души. По време на първата вълна миналата година Службата за бюджетна отговорност прогнозира пиков процент на безработица от 12%, най-високото ниво от 80-те години на миналия век.

Нарастването на потребителските разходи ще помогне за икономическия подем според банката. Според информации натрупаните спестявания от домакинствата са близо 200 млрд.британски лири.

Някои икономисти обаче считат, че по-силният растеж ще доведе до скок на инфлацията, което може да принуди централната банка да повиши лихвените проценти. Според експерти инфлацията да се повиши, но вероятно това ще е само временно.

Междувременно преди ден от официална статистика стана ясно, че вече над 34,6 милиона британци са получили първа доза от ваксина срещу коронавируса. Заболеваемостта във Великобритания е спаднала значително с над 10% за последните седем дни.

PwC: ЕС ще допусне Великобритания до капиталовите си пазари, "защото се нуждае от Лондон"

PwC: ЕС ще допусне Великобритания до капиталовите си пазари, "защото се нуждае от Лондон"

Шефът на консултантската група прогнозира британска финансова мощ

Всеки над 50-годишна възраст във Великобритания ще може да си постави трета доза от ваксина срещу коронавирус през есента.