Продажбите на нови жилища в Лондон се сринаха до най-ниското си ниво от почти девет години насам през първото тримесечие. Сред причините са липса на интерес от страна на наемодателите и липса на купувачи за централни имоти, пише Bloomberg.

Продажбите на жилищни имоти са паднали с 39% в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Molior London.

Пазарът на жилища в Лондон в последно време се променя като нарастват цените на крайградските къщи, а тези на апартаменти в града падат.

Англия започна да отваря икономиката си след около 100 дни ограничения, а с това се повдига въпроса дали градският живот ще се върне на нивата от преди пандемията - без ограничения. През първото тримесечие строителните предприемачи не са били активни, като строителството на новите започнати жилища се срина до най-ниското си ниво от 2011 г. насам.

Броят на купувачите, използващи програмата, при която правителството предоставя безлихвен заем в размер на около 40% от цената на ново жилище за пет години, се е увеличи като цяло. Данъчното облекчение при покупка на имот във Великобритания трябваше да отпадне в края на март, но срокът беше удължен.

Междувременно наемодателите спряха инвестициите в жилища, с намаляването на наемите.

Сегашните сривове са в рязък контраст със ситуацията от 2020-а. Сделките с жилища във Великобритания тогава нараснаха на фона на търсенето на по-големи домове, които да са по-подходящи за работата от вкъщи.

Според британски сайт за недвижими имоти цените на жилищата в страната ще нараснат с около 4% през 2021 г.,