Британската икономика е нараснала с по-силен от очакваното ръст, сочат официалните финансови справки за страната, цитирани от Reuters. Нарастването за месец март 2021 г. е с 2,1% спрямо февруари. Икономистите се надяват скоро страната да излезе от финансовата криза, причинена от пандемията и от Brexit и да продължи да се възстановява с бързи темпове. Изненадващит ръст се дължи предимно на сектора на търговията на дребно, връщането на учениците в училищата и строителният сектор.

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Bank of England: Великобритания ще постигне най-силния си икономически растеж след ВСВ

Според банката през 2021 г. прогнозата за растежа на БВП е 7,25%

Британските икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха месечен ръст от едва 1,3%. През първите три месеца на 2021 г., когато страната беше в трети локдаун, брутният вътрешен продукт се сви с 1,5%, по данни на Службата за национална статистика, в съответствие с последната прогноза на Bank of England.

Преди пандемията, икономичекият растеж на Великобритания беше най-бързият от Втората световна война насам. През 2020 г. обаче последва срив на БВП от 9,8%, който беше сред най-големите в Европа. Беше отчетен най-дълбокият спад за последните 3 века. Нещата обаче се подобряват.

"Въпреки трудният старт и през тази година, икономическият растеж през март е обещаващ знак за предстоящи хубави неща и ни дава надежда", коментира британският финансов министър Риши Сунак.

"Докато предпазливо отваряме икономиката, ще продължа да предприемам всички стъпки, необходими за подпомагането на нашето икономическо възстановяване", обеща той.

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Според брокерите имотите ще продължат да поскъпват

Очакванията са британската икономика да се върне към своя предпандемичен размер до края на тази година. Към момента индустрия, свързана с услугите е нараснала с 1,9%, което е най-силният отчетен ръст от миналия август. Производството и строителството също са нараснали по-силно от очакванията на анализаторите.

Отделни данни за търговията показват, че Великобритания е внесла повече стоки от страни извън ЕС, отколкото от страните от Евросъюза през първото тримесечие за първи път от началото на 1997 г. Дали това е началото на трайна тенденция, все още е рано да се каже.

Дългът на Великобритания не е бил толкова голям от Втората световна война насам

Дългът на Великобритания не е бил толкова голям от Втората световна война насам

Това сочат последните данни на националната статистическа служба