Броят на американците, които получават помощи за безработица, намалява по-бързо в Мисури и 21 други щата, които слагат край на допълнителните плащания през този месец. Тенденцията подсказва, че краят на допълнителната помощ все пак ще облекчи пазара на труда, пише The Wall Street Journal.

В началото на здравната криза в САЩ започнаха да помагат на безработните с допълнителни $300 всяка седмица и удължиха плащанията до 18 месеца — далеч повече от обичайните 26 седмици. Програмата ще изтече в началото на септември, но щатите могат да сложат край и по-рано.

Губернаторът на Мисури Майк Парсън посочва пред изданието, че помощите са били полезни по време на пандемията, но продължаването им "влошава проблемите с пазара на труда, пред които сме изправени".

Той, както и много други губернатори от Републиканската партия, решиха да сложат край на финансираните от федералното правителство помощи, за да отговорят на притесненията на бизнеса относно недостига на служители. В Мисури през май безработицата е била 4,2%, далеч под 5,8%, което е средното за страната.

Мисури спря плащанията към 12 юни заедно с още три щата. На 19 юни се присъединиха още седем щата, а тази седмица изтичат и в още 10. Четири други ще предприемат този ход към 10 юли.

Броят на американците, които получават помощи чрез традиционната програма за безработица на щата, намалява с 13,8% между средата на май (когато редица губернатори започнаха да съобщават за промяната) и седмицата, която приключва на 12 юни, по данни на Jefferies. В щатите, в които се спират допълнителните помощи на 10 юли, спадът е 10%. В тези, които ще се възползват до септември, спадът е 5,7%.

Някои компании вече усещат разликата. Midas Hospitality, която работи в хотелиерския бизнес, започна да се опитва да увеличи персонала си преди два месеца. В повечето случаи никой обаче не изявява интерес. В много случаи, казва старши вицепрезидентът Линда Айгелбергер, един-двама се отзовават, получават работата, но след това не се появяват повече. През последните седмици обаче това се променя — но само в щатите, които слагат край на програмите, казва тя.

Много безработни и малко желаещи да работят. Какво се случва в САЩ?

Много безработни и малко желаещи да работят. Какво се случва в САЩ?

Какви са причините и ще бъде ли намерен баланс?