Безработицата във Великобритания се сви за пореден път през април, но растежът при заплатите се забавя на фона на притесненията относно "Брекзит", показват последните данни на статистическата служба на Острова.

Нивото на безработицата е паднало до 4,6% при 4,7% за предходния месец, което е под очакванията на икономистите. Така ненаетите хора в страната са с 53 хиляди души по-малко.

Данните показват още, че равнището на работещите е достигнало равнище от 74,8 на сто. Така заетостта достига рекордно ниво, като за последно е била близо до него през 1971 година.

Тези данни донякъде са изненадващи, като се има предвид, че редица експерти прогнозираха осезаем ръст на безработицата заради решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС).

От Credit Suisse например заявиха, че очакват нарастване на показателя до 6,5%, което се равнява на 500 хиляди по-малко работни места.

По отношение на трудовите възнаграждения обаче резултатите не изглеждат така обнадеждаващо. Средното седмично заплащане в страната през април е нараснало с 2,1 на сто при прогнози за ръст от 2,2 на сто и инфлация от 2,7 на сто.