Когато Сатоши Накамото представи bitcoin на света през 2018 г., той, тя или те (мистерията продължава) го показаха като начин силата на централните власти във финансите да бъде намалена. Десет години по-късно китайското правителство адаптира идеята зад bitcoin, за да направи точно обратното, пише Bloomberg.

Централната банка на Китай планира да представи своя криптовалута. Но за разлика от децентрализираните и основани на блокчейн дитигални валути, тази може да даде на Пекин повече контрол над финансовата система. Тя ще даде на централната банка по-голяма възможност да изкорени рисковете и да спре прането на пари. Но може да даде и на правителството безпрецедентен "прозорец" в личния живот на гражданите.

Валутата ще измести кеша, написа заместник-гуверньор в свой анализ по-рано тази година. Според патентите, регистрирани от централната банка, потребителите и бизнесът ще трябва да инсталират на мустройствата си мобилен портфейл, с който ще могат да правят и получават плащания.

Но най-важното е, че централната банка ще може да вижда всеки път, в който парите сменят притежателя си.

Китайската дистопия за точкова система за гражданите - реалност от 2020 г.

Китайската дистопия за точкова система за гражданите - реалност от 2020 г.

Пекин ще възнаграждава или наказва жителите си на база на тяхното поведение

Проектът бе започнат от бившия гуверньор Джоу Сяочуан, който се пенсиора през март. Той реши да разработи дигитална валута, отчасти, за да защити Китай от опасността да се наложи страната да приема технологичен стандарт, като bitcoin, който е контролиран от други. Китай забрани криптоборсите и ICO миналата година.

От 2016 г. насам програмистите на централната банка са регистрирали 78 патента, свързани с дигиталната валута.

Ако лидерите на Поднебесната империя дадат зелена светлина на проекта, той най-вероятно ще започне да навлиза постепенно.

Но патентите подсказват, че централната банка няма да се ограничи само до следене на трансакциите. Според документи, направени публични през октомври, банките, които дават заеми, ще трябва да описват детайлите отново кредитополучателите преди средствата да бъдат изпратени.

Така банките, които се опитват да дадат кредит на компании, вкарани в черен списък от държавата, автоматично ще бъдат спирани. В патента не се описва такава възможност за физически лица, но не е невъзможно да бъде въведена и такава възможност.

Всеки нов автомобил в Китай с чип за проследяване

Всеки нов автомобил в Китай с чип за проследяване

Мярката ще бъде задължителна от догодина