Китай вече следи своите граждани, които се движат по улиците чрез камери и софтуер за разпознаване на лица. Сега ще започне да следи и автомобилите, пише The Wall Street Journal.

От 1 юли вътрешното министерство на Поднебесната империя започва програма за инсталиране на чипове с радиочестотна идентификация на предното стъкло на автомобилите. Монтирането им ще стане задължителнот от 2019 г.

Властите казват, че целта е да се намалят задръстванията. Освен чиповете, ще има и устройства по улиците, които ще записват преминаващите автомобили. Подобна система работи в някои части на Китай от 2016 г. Подразделение на закъсалата ZTE е сред една от компаниите, които работят по програмата.

Въпреки че подобни чипове се използват и в други държави, например за плащане на тол такси, китайският подход към следенето повдига редица въпроси относно начина, по който системата ще се използва.

Властите вече предприеха редица инициативи, за да следят и рапознават гражданите през последните години - включително тези, които не са разследвани заради престъпление - от лицево разпознаване до база данни с ДНК.