Икономиката на Великобритания се намира в тежка криза и буквално е изправена пред съвсем реален риск да изпадне в рецесия през лятото, пише The Guardian. В страната се наблюдава най-голямото свиване на доходите за домакинствата от средата на 50-те години на миналия век, докато увеличаващата се инфлация ограничава възможностите на потребителите, твърдят експерти.

Двойният удар от по-бавен икономически растеж след края на локдауните и увеличаващата се цена на живота след руското нахлуване в Украйна, може да доведе да спад на Брутния вътрешен продукт в две поредни тримесечия, а това би означавало рецесия.

Инфлацията във Великобритания се "изкачи" до 30-годишен максимум

Инфлацията във Великобритания се "изкачи" до 30-годишен максимум

Очаква се финансовият министър да обяви мерки за смекчаване на ефекта от поскъпването

След по-слабото от очакваното представяне на растежа през февруари и с темпа на инфлация, достигащ най-високите нива миналия месец от 1992 година насам, прогнозите на експертите са, че БВП на Великобритания сега е на път да нарасне с около 1% през първото тримесечие на 2022 г., преди "да тръгне на заден ход това лято".

Според анализаторите активността ще бъде намалена с допълнителните почивни дни за платинения юбилей на кралицата през юни, тъй като официалните празници обикновено водят до спад на общата икономическа продукция.

Предупрежденията идват след като директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че глобалния растеж ще се забави през тази и следващата година, заради последствията от Covid-19 и войната в Украйна.