Броят на фалиралите германски фирми е намалял драстично през последните шест години, след като най-голямата европейска икономика започна да се възстановява, това се пише в правителствен доклад изнесен по-рано днес.

Федералното статистическо бюро е обявило, че 30,562 фирми са фалирали през 2006 г., което е с 17% по-малко от миналата година. Това е най-ниската стойност на фалирали компании от 2000 г. насам, когато броят на обявилите банкрут организации е бил 28,235.

Германската икономика е нараснала с 2.7% през 2006 г., което пък е най-доброто й представяне от 2000 г. насам. По-добрите резултати са били следствие от по-големите вътрешни инвестиции и дългоочакваното покачване на частното потребление

Години наред, германската икономика страдаше от забавено икономическо развитие и упорито високо ниво на безработица. Публичните финанси бяха силно разбалансирани, а много компании имаха злощастната съдба да обявят несъстоятелност.

Пикът на фалитите беше 2003 г., когато около 39,230 фирми затвориха бизнеса си. Според статистическото бюро на Германия, корпоративните банкрути са се понижили с 14.4% през декември 2006 г. в сравнение със същия месец по-рано.