Централната банка на Германия - Бундесбанк, заяви в ежемесечния си доклад, че се очаква икономиката на страната да се свие през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първото тримесечие на 2023 г. Това означава че най-голямата икономика на ЕС ще навлезе в рецесия през зимното полугодие, въпреки изненадващия растеж на БВП през третото тримесечие.

Банката подчертава, че "размерът и продължителността на тази рецесия е изключително несигурен" за прогнозиране.

Според Бундесбанк, несигурността относно енергийните доставки, както и високите потребителски цени, са натежали върху водещата европейска икономика. Въпреки това банката отбелязва, че недостигът на природен газ "вероятно може да бъде избегнат".

По отношение на бизнеса, Централната банка определя като най-важни негативни фактори високата степен на несигурност в доставките на енергоносители и разходите за тях, както и спадащото частно потребление в резултат на инфлацията.

Германските компании все по-трудно получават кредити

Германските компании все по-трудно получават кредити

Най-тежко е положението в сферата на услугите

Бундесбанк отбелязва, че отслабването на световната икономика ще се отрази върху германския износ, дори ако стабилизирането при веригите на доставки в индустрията, смекчи донякъде пониженото търсене.

Високата инфлация също намалява частното потребление и следователно активността в секторите на услугите, свързани с потребителите. В същото време, влиянието на положителните импулси от премахването на мерките за защита от коронавируса вероятно ще отшуми.

Германската централна банка също така отбелязва, че инфлацията продължава да расте и предупреди, че двуцифрената инфлация в страната може "дори да продължи и в началото на 2023 година". Все пак Бундесбанк уточнява, че темпът на инфлация може да бъде "намален" от т.нар. "спирачка на цената на газа" за домакинствата, предложена от правителството.

ЕЦБ прогнозира кога инфлацията в еврозоната ще достигне "върха"

ЕЦБ прогнозира кога инфлацията в еврозоната ще достигне "върха"

"Нашата цел не е да предизвикаме рецесия, а да укротим инфлацията", посочват от ЕЦБ