Финансовата политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) и мерките, предприети за преодоляването на дълговата криза, повишават рисковете за най-голямата европейска икономика - Германия, която е най-големият кредитор в региона. Това се казва в писмо на директора на Бундесбанк Йенс Вайдман до президента на ЕЦБ Марио Драги, съобщава "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС.

Според Вайдман, ЕЦБ налива прекалено много ликвидност в европейската система при меки условия. По тази причина се предлага завръщане към по-строгите правила и гаранции, които ЕЦБ приема от банките в замяна на кредити, а също така да се ожесточат правилата за отпускане на заеми на националните регулатори, които трябва да бъдат съгласувани с борда на директорите на общоевропейския регулатор. Тази стъпка ще помогне да се намалят икономическите, но и имиджовите рискове за ЕЦБ, убеден е Вайдман.

При втория тригодишен аукцион на ЕЦБ. 800 банки получиха 529,5 милиарда евро кредити при лихва от 1%. По данни на британскот делово издание, над половината от банките, участвали в аукциона, са немски.

Страховете на Вайдман се подкрепят от бившия член на борда на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги, който смята, че банките могат да свикнат с евтините кредити. Това ще намали тяхната способност "да стоят изправени на краката си", когато дълговата криза в еврозоната бъде преодоляна.

Генералният директор на Standard Chartered Питър Сендс въобще се страхува, че настоящата политика на ЕЦБ за стимулиране на кредитните институции залага основата на още една криза в бъдеще. "Никой не мисли за дългосрочните последици. Какво ще се случи, ако след три години банките се окажат неплатежоспособни и техните дългове трябва да бъдат преструктурирани? Не е ясно какъв ще бъде изхода от тази ситуации", заяви той.