Брутният вътрешен продукт на САЩ се изстреля с 33,1% през третото тримесечие на тримесечна основа, след като се срина с 31,4% през второто, предаде Zero Hedge. Това е най-високият темп на покачване на индикатора в историята. На годишна основа обаче стопанството остава в рецесия, след като регистрира спад от 2,9%.

Освен това ръстът е по-голям, отколкото се очакваше. Първоначално прогнозата беше за покачване от 18%, след което беше ревизирана нагоре до 32%.

Причината за историческият растеж обаче показва, че икономиката всъщност не е "най-великата", както президентът Доналд Тръмп обещаваше. Всъщност причината за покачването е изстрелването на индивидуалните разходи със също рекордната стойност от 40,7%.

Какъв спад на БВП на България прогнозират работодателите?

Какъв спад на БВП на България прогнозират работодателите?

Ще са необходими още мерки за подкрепа на заетостта, доходите и инвестициите

В контекста на сриващия се пазар на труда, това означава, че разходите са нараснали единствено заради инфлирането на долара от страна на Федералния резерв и на програмите за защита на заетостта. Това не е учудващо, предвид факта, че много хора получаваха по-големи суми като безработни, отколкото като работещи.

Разбивката показва също, че огромна част от новите разходи са били насочени за купуване на здравни услуги, което отново не говори за някаква невероятна стабилност на стопанството.

Икономист: Може да ни очаква нов спад на БВП в Европа през четвъртото тримесечие

Икономист: Може да ни очаква нов спад на БВП в Европа през четвъртото тримесечие

Причината са затварянията на икономиката

Данните индикират, че когато програмите на министерството на финансите спрат, икономиката ще е изправена пред сериозен проблем, защото заради тях много хора останаха извън пазара на труда, а не започнаха да си търсят работа, а средностатическият американец има спестявания само за около месец напред.

Интересното е, че на фона на всичко това правителствените разходи се понижават, а потребителските, инвестициите и износа растат. Вносът обаче също бележи покачване.