Черна гора очаква рекорден летен туристически сезон, който ще й донесе приходи от няколко стотици милиони евро.

Въпреки че бреговата линия на балканската страна е само 300 километра или с над 50 километра от тази на България на Черно море, според прогнозите приходите от индустрията през това лято ще достигнат близо 1 милиард евро, пише сайтът Balkan Insight.

Анализите на експертите от бранша показват и една любопитна тенденция - посетителите от Западна Европа в Черна гора се увеличават за сметка на руските посетители.

Данните на националната статистическа агенция в страната MONSTAT показват, че през юни посетителите в Черна гора са достигнали 144 000 души или с 11% повече от тези за същия период на 2017 година.

Заедно с това 91,3% от туристите са били от държавите в региона, от Западна Европа и Скандинавия. Посетителите от Русия и Сърбия все още са най-многобройни, като те имат общ дял малко над 30 на сто от туристите в Черна гора.

От местното ресорно министерство посочват, че от началото на годината страната е била посетена от близо 170 000 чужденци, което е най-високото ниво за последните 30 години.

"Структурата на посетителите се променя. Ръстът се дължи на тези от Западна Европа, докато броят на традиционните туристи от региона и Русия се запазва на нивото си от предходните години", посочва министърът на туризма в Черна Гора Павле Радулович.

Около една трета от пристигащите в страната са от Западна Европа, но идват и такива от Китай и Близкия Изток.

"Отчитаме сериозен ръст на туристите от тези страни", допълва той. По думите на Радулович приходите от индустрията могат дори да надхвърлят 1 милиард евро през тази година.

"Резултатите за тази година вече изпревариха тези от 1987 година, която беше рекордна, и така се отправяме към нов рекорд", обяснява още ресорният министър.

Към момента секторът допринася за над 23% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Черна гора, а в него са заети над 30% от работещите. От правителството се надяват, че приносът на туризма към БВП ще се увеличи до 30 на сто през 2030 година.