Няколко хиляди евро на месец - това вече е по-скоро нормалната заплата за заварчик в Сърбия, отколкото изключение. Причината е липсата на кадри, пише белградският вестник "Блиц".

Изданието се позовава на информация от обяви, в които ставката на час е между 4 и 12 евро. При плащане за изработени часове и 40 часа работна седмица - а обикновено се събират повече, спокойно се изкарват между 800 и 1100 евро, а при по-опитните и умели кадри - и повече.

2.86 евро за час работа у нас: Какви са минималните заплати в съседските ни държави?

2.86 евро за час работа у нас: Какви са минималните заплати в съседските ни държави?

Възнагражденията в съседските ни държави продължават да са в много различни диапазони

При фиксирана месечна заплата са масови обявите за 1000 евро на месец плюс бонуси, като освен това има работодатели, готови да платят и по 2000.

Има и причина за това - офертите за труд зад граница са обвързани с 2-3 пъти по-високи възнаграждения, пише вестникът.

Не е лесно

Както "Блиц" отбелязва, заваряването не е лека работа, а освен това и не може да се върши от всеки. Обявите в западната ни съседка изискват от кандидатите да разполагат със сертификат, който удостоверява уменията им.

Той се издава от независима организация и за получаването му се изисква да се докажат спазване на професионални стандарти, непрекъснато упражняване на професията и ангажимент за подобряване на подготовката.