По-рано тази година основателят на Facebook Марк Зукърбърг подкрепи идеята за базов безусловен доход пред студенти в Харвард. Според него финансовата стабилност, която базовият доход дава, помага на хората да се развиват и да поемат повече рискови стъпки в търсене на успеха.

Зукърбърг, който е сред най-богатите хора в света с около 60 милиарда долара, обясни, че всеки - беден или богат - трябва да получи възможността да преследва мечтите си без да се притеснява за оцеляването си. И според него от това ще спечели цялото общество.

И последното му пътуване до Аляска изглежда само е потвърдило вижданията му.

"Виждайки как Аляска раздава подобен дивидент ми напомни за един урок, който научих, когато започнах да работя по Facebook: организациите мислят коренно различно, когато са на печалба и когато са затънали в дългове. Когато губиш пари, единствената ти мисъл е само оцеляването. Но когато печелиш, ти си уверен за своето бъдеще и търсиш възможности да инвестираш, да растеш и да се развиваш. Икономиката на Аляска е създала и отгледала в годините това мислене на победители, което е довело до въвеждането на базов доход. Това може да е урок и за останалата част от страната", написа Зукърбърг.

Създателят на най-голямата социална мрежа има предвид фонда за дивиденти на Аляска, основан през 1976 г., в който приходите от петрол се събират и после разпределят на всеки жител в щата. През миналата година всеки един от гражданите е получил по около 1 000 долара.

"Това е новаторски подход към базовия доход, защото той се финансира от природните ресурси, а не от данъци", казва той.

Зукърбърг не е единственият лидер на голяма технологична компания, който подкрепя идеята. По-рано тази година собственикът на Tesla Илън Мъск заяви, че базовият доход ще стане задължителен, тъй като все по-често работниците биват заменяни от автоматизирани машини.