Българската енергийна система остава уязвима от нови спирания на доставките на природен газ. Това е заключението на Европейската комисия (ЕК) в първия годишен доклад за състоянието на Единния енергиен съюз на Европейския съюз (ЕС).

В него от институцията посочват, че вносът на синьо и ядрено гориво в страната ни е изцяло от Русия. В същото време алтернативните централи на втечнен газ и хранилища са ограничени.

"Строежът на ключови инфраструктурни проекти, които биха модернизирали газопреносната мрежа и подсилили газовите връзки със съседните Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, се бавят заради регулаторни и финансови трудности", се посочва още в документа. 

От Брюксел подчертават, че България е най-уязвима в ЕС по отношение на т.нар. енергийна бедност независимо, че в страната ни цените на електричеството са едни от най-ниските. В доклада на ЕК се препоръчват мерки за ограничаване на този риск и схеми за подпомагане социално уязвимите потребители, допълва БНР.

"Комбинация от сложни фактори и бездействие за реформиране на енергийния сектор задълбочават проблемите и застрашават финансовата стабилност на енергийните производители", посочват още от Комисията.