Европейската комисия намали прогнозата си за растежа на еврозоната, както и за инфлацията, през следващата година. Очаква се търговските спорове и политическата несигурност да натежат над икономическото развитие на региона. Подобна прогноза подхранва мненията за нужда от още икономически стимули.Предупреждението идва само две седмици преди срещата на Европейската централна банка, на която може да бъде взето решение за ново намаляване на лихвите или за сигнал, че такова действие ще последва.

В лятната си прогноза Брюксел предвижда растеж на еврозоната през 2020 г. от 1,4% при 1,5% в пролетната. Прогнозата за инфлацията е намалена до 1,3% през тази и следващата година - далеч от целта на ЕЦБ за близо до 2%.Прогнозата подчертава слабостта на региона, в който производителите бяха ударени от забавянето на световната икономика, причинено от търговските спорове.

Очаква се Германия и Италия да нараснат най-бавно в блока тази година. Най-голямата икономика ще отбележи експанзия от 0,5%, докато Италия флиртува със стагнация при едва 0,1%. Тези цифри не са променени, спрямо пролетната прогноза, както и очакването за 1,2% в еврозоната.

Краткосрочните перспективи пред европейската икономика обаче са помрачени от външни фактори, включително напреженията в световната търговия и значителната политическа несигурност. Тези фактори продължиха се отразяват отрицателно на доверието в производствения сектор, който е изложен в най-голяма степен на международната търговия, като се очаква това да доведе до намаляване на перспективите за растеж през останалата част от годината.

Прогнозата за БВП за ЕС остава непроменена — 1,4 % през 2019 г. и 1,6 % през 2020 г. Прогнозата за БВП за България също остава непроменена - 3,3% през 2019г. и 3,4% за 2020г.

Основен двигател на растежа остава вътрешното търсене, по-специално потреблението на домакинствата, благодарение на продължаващото увеличаване на пазара на труда.

Как забавянето в Германия може да се отрази положително на Европа

Как забавянето в Германия може да се отрази положително на Европа

Най-голямата икономика на Стария континент е и най-бавно растящата в еврозоната, ако изключим Италия