В склада на централата има гориво за няколко години напред. Няма никакъв риск да спре работата на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" поради липса на гориво. Това заяви проф. Георги Касчиев - ядрен физик и експерт по ядрена безопасност, съобщи БНТ.

По-сложен е въпросът с доставката на резервни части, смята той. Касчиев обясни, че преди месец е имало съвещание с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и се е стигнало до извода , че трябва да се изяснят възможностите за доставка на резервни части от други страни, на първо място от Чехия. Преди около 2 седмици делегация от централата беше на посещение в "Шкода". Нещата изглеждат обнадеждаващи, каза Касчиев.

За зареждането на 2 милиона електрически коли у нас ще е нужен цял блок на АЕЦ Козлодуй

За зареждането на 2 милиона електрически коли у нас ще е нужен цял блок на АЕЦ Козлодуй

Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ, пред Money.bg

По думите му за ремонта на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще започне след 2 седмици, всичко е доставено.

Досега исторически цялата верига на доставки за гориво, части и инженерни услуги е била с Русия. Поне досега Росатом и неговите подразделения се явяват коректни изпълнители по договорите, които са сключени. Дейностите по диверсификация на гориво са започнали още през 2019 г., така че се очаква 2024 г. единият реактор да премине на произведено от друг доставчик гориво - "Уестингхаус".