Европа ще остане без газ през следващите два месеца поради завърналите се студове и ниските запаси на газ в подземните хранилища (ПГХ), прогнозират експерти и търговци, анкетирани от агенция Bloomberg.

Сред причините за предстоящата криза в ЕС е намаляването на собствения добив на газ и недостигът на газ на пазара - няма достатъчно доставки от Русия и на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

"Предстоят два най-студени зимни месеца и има опасения, че Европа може да остане без газ", казаха икономисти и участници на пазара, цитирани от Bloomberg.

"Газпром" не пусна газ по "Ямал - Европа", цената на газа "гони" нови рекорди

"Газпром" не пусна газ по "Ямал - Европа", цената на газа "гони" нови рекорди

Цената на фючърсите за януари на хъба TTF в Холандия се повиши до 1803 долара за 1000 куб. м газ

"Трудно е да се разбере как можете да постигнете необходимия обем газови запаси на съхранение без допълнителни доставки от Русия през "Северен поток 2" или съществуващите маршрути", каза Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент на консултантската компания Wood Mackenzie.

Подземните газови хранилища на Европейския съюз от 3 януари отново преминаха в режим на нетно потребление (извличането надвишава зареждането) след 4 дни на попълване от 30 декември до 2 януари, според данните на газова платформа Gas Infrastructure Europe (GIE.

Това бяха първите дни на попълване на запасите в отоплителния сезон, който започна на 13 октомври 2021 г.: обемът на тегленията падна до минимума от 2012 година.

Сега съоръженията на ПГХ в Европа са запълнени с 56,4%, а година по-рано на тази дата - 3 януари - складовите съоръжения са били запълнени със 71,34% от обема си.

Природният газ в Европа записа невиждано от година поевтиняване

Природният газ в Европа записа невиждано от година поевтиняване

Благодарение на доставките от САЩ и по-високите температури

Цената на газа в Европа отново надхвърли 1100 долара след краткосрочен спад до 800 долара за хиляда кубически метра: затоплянето беше заменено от нова вълна на арктически студ.

Цената на газа в Европа за седмицата в края на 2021 г., след като скочи с 39% и достига на 21-22 декември за първи път в историята на границата от 2220 долара за 1000 куб. м, ще постави рекорд повече от веднъж тази зима. Освен това нови исторически върхове на цените на газа ще последват и през лятото на 2022 г., предупредиха в края на годината търговци на горива, анкетирани от Bloomberg.

"Газпром" се затруднява със запълването на газохранилищата в Европа - възможно ли е да има недостиг на газ?

"Газпром" се затруднява със запълването на газохранилищата в Европа - възможно ли е да има недостиг на газ?

Запълването на газохранилищата на "Газпром" поне до 80%, вече изглежда почти невъзможно да стане до края на тази година

Спот цената на газа за незабавна доставка на търговете в Лондон през последната седмица на 2021 г. падна в очакване на флотилия от танкери за втечнен природен газ (LNG) да се отправи към Европа, но остава с порядък по-висока от предходните години, когато котировките бяха стабилни на около $240, според данните на Лондонската междуконтинентална борса, припомня vesti.ru.