Въпреки нарастването на физическите доставки на руски газ за Европа, нивото на запасите в газохранилищата на "Газпром" не само не се увеличава, но дори намалява, пише "Комерсант". В три от петте газохранилища - Jemgum, Haidach и Bergermeer - в момента газ се изпомпва.

Във всеки случай, нивото на запълване на собствените бази на компанията в Европа остава три пъти по-ниско от средното за ЕС и до края на тази година е физически невъзможно да се навакса това изоставане.

Най-големите подземни газови хранилища на "Газпром" в Европа - Rehden и Jemgum в Германия и Haidach в Австрия, още не са преминали към режим на интензивно нагнетяване на газ. Техните резерви са на критично ниско ниво и по поръчение на Владимир Путин, "Газпром" трябваше да ускори запълването в европейските газохранилища от 8 ноември, веднага след запълването на руските. Но според европейските газови оператори, това не се е случило.

Средното ниво на запълване на всички газохранилища в ЕС е 75,3% според AGSI+, а зимният периодът на изтегляне вече е започнал. Друго хранилище на "Газпром", "Бергермеер" в Холандия, е запълнено само на 30,7% и според операторите то се запълва.

В същото време на 9 ноември "Газпром" обяви, че е одобрил и започнал изпълнението на плана за запълване на своите европейски хранилища.

Ниските запаси в газохранилищата на "Газпром" в Европа са свързани, наред с други неща, с аварията през август в завода на "Газпром" за подготовка на газов кондензат в Нови Уренгой. Поради факта, че руският монополист загуби част от производствения си капацитет, капацитетът през Полша по газопровода Ямал - Европа също беше намален (минус 35-50 млн. куб. м на ден). За да изпълни договорите за доставки, компанията трябваше да запълва запасите в газохранилищата в самия пик на сезона на запълване.

Тази седмица "Газпром" увеличи физическите доставки на газ през Украйна и Полша от изключително ниските нива в началото на ноември. И така, на 11 ноември "Газпром" увеличи обема на газ през Украйна до пълните си договорни задължения от 109 млн. куб. метра на денонощие, което не се беше случвало от дълго време.

Тъй като физическите доставки на газ за Европа нараснаха, а запасите в газохранилищата на "Газпром" не се повишиха, изглежда, че клиентите на компанията в Европа са увеличили поръчките на газ по договорите.

"Показателите за нетно изтегляне или запълване от едно или друго хранилище не дават обективна картина, тъй като не само Газпром съхранява газ в тях", казаха от компанията за "Комерсант".

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Руският държавен газов гигант "Газпром" не е резервирал очакваните допълнителни количества

Във всеки случай, запълването на газохранилищата на "Газпром" поне до 80%, което е сравнимо със средното за ЕС, вече изглежда почти невъзможно да стане до края на тази година.

Ниското ниво на запасите в газохранилищата създава рискове и за самия "Газпром", смятат експерти. На руския газов монополист ще му бъде трудно да покрива ежедневните пикове на потребление по своите договори, тъй като е физически невъзможно да доставя газ толкова бързо по газопроводи.