Азиатските акции се понижиха за шеста поредна сесия във вторник, след като скокa на цените на енергията в Европа предизвика опасения от рецесия и доходността на облигациите се повиши, като същевременно еврото достигна 20-годишно дъно.

Цените на газа в Европейския съюз скочиха с 13% за една нощ до рекорден връх и се удвоиха само за месец и в момента са 14 пъти по-високи от средното за последното десетилетие.

Как ще се отрази на Еврозоната опасното танго на ЕЦБ с инфлацията?

Как ще се отрази на Еврозоната опасното танго на ЕЦБ с инфлацията?

Европейската централна банка вече систематично нарушава мандата си

Анализатори от американската банка Citi предупредиха в понеделник, че инфлацията в Обединеното кралство може да достигне 18%, ако цените на енергията не бъдат ограничени, повече от девет пъти над целта на Bank of England. Инфлацията на потребителските цени на Острова за последно достигна такова ниво през 1976 г., припомня Euronews.

Според анализаторите "тежката енергийна ситуация" предполага, че пикът на инфлацията все още не е достигнат и има риск тя да остане висока за известно време без намесата на Централната банка.

"Тогава не е изненадващо да видим щатския долар на почти многодесетилетни върхове спрямо падащото евро и (британската) лира", каза Тапас Стрикланд, директор по икономика в NAB.

Евро, паунд и йена губят срещу засилващия се долар

Евро, паунд и йена губят срещу засилващия се долар

Инвеститори и търговци оценяват протокола от юлското заседание на Фед

Единната валута се бореше при $0,9937, след като отново падна под паритета с долара в понеделник - най-ниското ниво от почти 20 години - хваната между голяма енергийна криза в Европа и Федералният резерв на САЩ, който все още е в офанзива за ограничаване на инфлацията.