Украйна вече може да доставя по-важните стоки за износ до най-големите си пазари без мита. Руската блокада на морските пристанища обаче ще ограничи обемите на търговията.

Европейската комисия предложи суспендиране на митата върху целия украински износ за Европейския съюз. Това има за цел да подпомогне увеличаването на износа на Украйна за ЕС, като помага за облекчаване на трудното положение на украинските производители и износители на фона на руската инвазия.

Новината дойде само дни след като Обединеното кралство предприе подобен ход, съгласно споразумението за свободна търговия между Обединеното кралство и Украйна.

Премахването на митата върху ключовия износ като ечемик, мед, консервирани домати и пилешко месо, ще помогне на украинския бизнес и производители.

Военната агресия оказва опустошително въздействие върху икономиката на Украйна и нейната търговия в международен план, поради тежкото въздействие върху нейния производствен капацитет и жизненоважни експортни маршрути.

Икономически "срив"

Според Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw), който публикува пролетната си прогноза на 26 април, икономиката на Украйна ще се срине с 38-45 процента през 2022 г.

ЕС казва предприема мерки за улесняване на сухопътния транспорт на стоки. Комисията вече започна да либерализира условията за украински шофьори на камиони, превозващи стоки между Украйна и ЕС, както и да улеснява транзита и използването на инфраструктурата на ЕС за насочване на украинския износ към трети страни.

Портовете са блокирани

Въпреки безмитния достъп до пазарите на ЕС и Обединеното кралство, Украйна е изправена пред сериозни логистични проблеми предвид руската блокада на морски пристанища. Преди руската инвазия Украйна доставя повече от 70% от износа си по море.

Киев започна да придвижва част от ключовия си износ през румънското пристанище Кюстенджа, но задръстванията на пристанището, както и несъвместимостта на украинските и румънските железопътни линии, ограничиха количеството стоки, движещи се през Кюстенджа.