Международният валутен фонд предупреди Европа да подготви план за действие в случай на икономически спад, след като рисковете в региона се увеличават, а монетарната политика остана без арсенал, пише Bloomberg.

"Вземайки предвид увеличените рискове, плановете за действие трябва да бъдат готови за изпълнение, ако рисковете се материализират", казват от МВФ в последния си доклад за Стария континент. Една от мерките, които фондът предлага, е "синхронизиран фискален отговор".

Предупреждението идва, след като последните икономически данни показаха, че икономиката на еврозоната е по-устойчива от очакваното, движена от силна експанзия в страни като във Франция. Германия обаче най-вероятно е влязла в техническа рецесия през последното тримесечие, а пазарът на труда в най-голямата икономика на континента започва да се влошава.

Франция измества Германия като двигател на растежа в еврозоната

Франция измества Германия като двигател на растежа в еврозоната

Икономиката ѝ е по-малко зависима от спада в търговията

И в бъдеще може да има още проблеми.

Ако Великобритания напусне Европейския съюз през януари без сделка, брутният вътрешен продукт на страната ще бъде с 3,5 процента по-нисък в следващите две години, гласи прогнозата на МВФ. При този сценарий икономиката на ЕС ще намалее с 0,5 процента.

Несигурността около Brexit се допълва и от "слабостта в търговията и производството, което може да се разпростре и в други сектори - особено в услугите - по-бързо и по-тежко, отколкото се прогнозира в момента", казват от МВФ. Докладът предупреждава и за завишени цени на активите в някои страни - включително на недвижимите имоти - което прави банките по-уязвими на шокове.

МВФ посочва поименно Германия и Холандия като страни, които трябва да развържат кесията, за да подкрепят растежа. В същото време по-високите разходи могат да намалят външните дисбаланси.

Дори и страни с високи дефицити и дълг трябва да обмислят "временно забавяне на темпта на фискална консолидация или временна експанзия", ако негативните сценарии се материализират. В същото време правителствата трябва да обмислят "възможностите за управление на дълга", за да се възползват от ултраниските лихви.