Еврозоната отчете търговски дефицит от €9,7 милиарда евро за декември миналата година. Той е най-големият от 2008 година насам, според данните на Eurostat. Най-големият недостиг от 13 години се дължи главно на вноса на енергия, коментират експертите.

Въпреки отрицателните показания през последните два месеца на 2021 година, регионът показа търговски излишък за годината като цяло, макар и да има спад от над €100 милиарда - до €128,4 милиарда.

Търговската война предизвика втори годишен търговски дефицит в третата най-голяма икономика

Търговската война предизвика втори годишен търговски дефицит в третата най-голяма икономика

Възстановяването ще бъде бавно, смята икономист

Вносът на стоки от останалата част на света към еврозоната се равнява на €226,6 милиарда през ноември, което е увеличение от 32% спрямо същия период година по-рано, когато стойността е била €171,7 милиарда.

Износът на стоки от страните членки на еврозоната към останалата част на света през ноември 2021 година е бил на стойност €225,1 милиарда, което е увеличение от 14,4 процента на годишна база. За сравнение - през ноември 2020 година износът се е равнявал на €196,7 милиарда.

Целият Европейски съюз също записва търговски дефицит в края на миналата година. По данните на Eurostat през ноември миналата година търговският баланс с останалата част от света е бил отрицателен на ниво от €8,3 милиарда спрямо излишък от €24,5 милиарда през ноември 2020 година.

България също продължава да трупа търговски дефицит в края на миналата година. В периода януари-ноември 2021 година търговският баланс на страната ни е бил отрицателен на ниво от €3,8 милиарда. За сравнение, през същия период на 2020 година дефицитът е бил в размер на €2,3 милиарда. 

Производственият сектор в еврозоната се ускорява, но неравномерно

Производственият сектор в еврозоната се ускорява, но неравномерно

Според нов доклад