Производствената активност в еврозоната се ускорява, тъй като кризата във веригите за доставки вече не е толкова мащабна. Въпреки това, подобрението е неравномерно разпределено между държавите-членки и фабриките все още са изправени пред висок инфлационен натиск, показат даните от ново проучване на IHS Markit.

Окончателният индекс на мениджърите по закупуване (PMI) се е повишил до петмесечен връх от 58,7 процента през януари, спрямо 58 процента през декември миналата година.

Индексът за измерване на производството, който се разглежда като добър показател за икономическото здраве, е скочил до 55,4 процента от 53,8 процента.

Икономическата активност в еврозоната се забавя до 11-месечно дъно

Икономическата активност в еврозоната се забавя до 11-месечно дъно

Омикрон донесе нови мерки, които удрят по услугите

"Изглежда, че производителите в еврозоната издържат на Омикрон по-добре от предишните вълни на Covid-19 досега, като през януари фирмите отчетоха най-големите подобрения на производството и поръчките от четири месеца насам", коментира Крис Уилямсън - главен икономист в IHS Markit.

Подобрението в еврозоната обаче не е никак равномерно. Взобновяването на растежа в Германия, Нидерландия и Австрия контрастира със забавянето в Италия, Испания и Гърция и почти спряното производство във Франция.

Цените на суровините продължиха да растат, макар и с по-бавни темпове, отколкото през декември, а фабриките прехвърлиха голяма част от тази тежест върху потребителите.

Индексът на цените на продукцията се покачи до 72,7 процента от 70,2 процента - второто най-високо отчитане от почти две десетилетия.

Според очакванията на икономическите експерти, инфлацията в еврозоната ще е по-осезаема 2022 година, в сравнение с миналата. Това може да окаже натиск върху Европейската централна банка да затегне политиката, след като пандемията отмине, каквито са повечето очаквания. Според ЕЦБ обаче, ценовият натиск в Европа по-скоро ще намалее.

ЕЦБ не очаква инфлация в еврозоната от над 2% в средносрочен план

ЕЦБ не очаква инфлация в еврозоната от над 2% в средносрочен план

Инфлацията в еврозоната се повиши през декември 2021 г. до 5% на годишна база