Европейската централна банка не вижда инфлация в еврозоната над целевото ниво от 2% в средносрочен план, въпреки новите отрицателни икономически ефекти, които коронавирусната пандемия може да донесе. Това заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в интервю за италианския всекидневник Il Sole 24 Ore, цитирано от БНР.

Инфлацията в еврозоната се повиши през декември 2021 г. до 5% на годишна база, което представлява пореден рекорден инфлационен пик в еврозоната, при това е доста над очакванията на анализатори и икономисти за 4,7%.

Филип Лейн повтори, че ЕЦБ очаква инфлацията да спадне през настоящата година и да се стабилизира под целевото ниво от 2% през 2023 г. и 2024 година.

"Не виждаме поведение, което да предполага, че инфлацията ще остане над нашата цел от 2% в средносрочен план", посочи Лейн пред италианския вестник. "Знаехме, че в края на 2021 г. ще имаме концентрация на ценови натиск, особено предвид голямото увеличение на цените на енергоносителите. Но прогнозата остава непроменена", посочи той.

Защо еврото не може да измести долара като основна световна валута

Защо еврото не може да измести долара като основна световна валута

ЕЦБ е "най-статичната" централна банка в света

Главният икономист на ЕЦБ засегна и темата за основните лихвени проценти, като каза, че критериите за тяхното повишаване "не са налице".

"През годината ще имаме повече данни и ще продължим да оценяваме ситуацията. Но ЕЦБ се намира по-далеч от повишаване на лихвените проценти, отколкото някои други централни банки", отбеляза той.