Еврото няма да може да измести долара като основна валута в международните разплащания, тъй като няма предпоставки за това. Това коментира за РИА Новости директорът по инвестиции на датската банка Saxo Bank Стин Якобсен.

А тези основни предпоставки са - изпреварващ ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с останалия свят и достатъчно висока основна лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ), поясни Якобсен.

"Няма шанс европейската валута да "изпревари" долара и да заеме основна роля при международните разплащания, като причините за това са няколко. Но към момента първата и най-важна причина е, че ЕЦБ е "най-статичната" централна банка в света", коментира анализаторът.

Якобсен отбелязва, че ЕЦБ е единствената централна банка, която все още продължава да смята настоящата инфлация за временна.

За да може еврото "да набере сила", еврозоната се нуждае от изпреварващ растеж на БВП спрямо останалия свят или от излишък по текущата сметка (положителен търговски баланс). А понастоящем излишъкът намалява, тъй като в сектора на услугите, в частност в Германия, нещата не се развиват добре и няма растеж.

"Ако все пак се случи някаква промяна в близко бъдеще, тя ще е да имаме по-силен долар, тъй като светът "излиза в пенсия", отнемайки по този начин ликвидност от пазарите. Освен това, трябва да проследим какво ще се случва след междинните избори в САЩ", посочва Якобсен.

ЕЦБ: Намаляването на използването на пари в брой е сигнал за необходимост от цифрово евро

ЕЦБ: Намаляването на използването на пари в брой е сигнал за необходимост от цифрово евро

Въвеждането на цифровото евро "ще повиши международната роля на еврото"

По данни на SWIFT, доларът през ноември 2021 г. има дял от 39,16% при международните разплащания, а еврото - 37,66%. Петте най-популярни валути за трансгранични финансови операции, също така включват: британската лира, японската йена и китайския юан.