През следващата година Великобритания ще се срине в международните класации и икономиката ѝ ще изпадне до седмо място, според доклад на PwC. Държавата, разкъсвана от несигурността около Brexit, ще бъде изпреварена и от Франция, и от Индия.

Спад в стойността на паунда заедно с по-бавния растеж през тази и следващата година, заради излизането ѝ от Европейския съюз, ще я постави точно над Италия и Бразилия. Очаква се Индия, която ще заеме пета позиция, да остане там дълго време, тъй като страната с население от 1,3 милиарда души най-вероятно ще запази темп на растеж от 7,6 процента през следващите пет или шест години.

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Британската валута може да се срине с над 10%

В краткосрочен план Франция ще успее да се възползва от повишаването на стойността на еврото срещу паунда. Но през следващите няколко години може отново да бъде изпреварена от Великобритания."Индия е най-бързорастящата голяма икономика в света с огромно население, добра демографска картина и огромен потенциал. Почти сигурно е, че страната ще продължи да се изкачва в световната класация през следващите десетилетия", казва Майк Джейкман, старши икономист в PwC.

"Великобритания и Франция често се борят за петата позиция, но слабият растеж на Острова през 2018 и 2019 г. ще бъде в полза на Франция".

Според PwC икономиката на Великобритания ще нарасне с 1,6 процента през следващата година и с 1,7 процента през 2020 г. Франция пък ще расте с 1,7 процента догодина и с 1,6 процента през 2020 г.

Германия, Италия и Испания ще пострадат от дългосрочно намаляване на растежа заедно с трите най-големи икономики в света - САЩ, Китай и Япония.Силният долар ще продължи да натежава над търговския баланс на САЩ, а икономиката на страната ще нарасне с 2,8 процента и 2,3 процента през 2019 г. Китай пък ще расте с 6,3 и 6,2 процента през 2018 и 2019 г., съотевтно.

До 10% скок на цените на храната на Острова при Brexit

До 10% скок на цените на храната на Острова при Brexit

Изчислението е на централната банка