Френският Национален институт за статистика и икономически изследвания (INSEE) отчете исторически ръст на икономиката през 2021 г. - със цели 7%, пише Le Figaro. Това е предварителна оценка.

Такъв висок показател, отбелязва вестникът, не е постиган от 52 години насам и с него Франция може да се превърне в страна с една от най-динамично развиващите се европейски икономики.

След като загуби 8% от БВП през 2020 г. за първи път след Втората световна война, френската икономика възобнови растежа си през 2021 година. В последната си прогноза от декември INSEE прогнозира ръст от 6,7% през 2021 г.. Това бе приблизително в съответствие с прогнозата на Централната банка на Франция и потвърди способността на френската икономика да се върне до края на 2021 г. на нивото на икономическа активност, каквато беше преди пандемията.

Вестникът уточнява, че правителството не е ревизирало официално собствената си прогноза за растеж от 6,25%, но министърът на икономиката и финансите Бруно льо Мер призна, че тази цифра може да бъде надхвърлена.

За значителен икономически растеж свидетелстват и данни за леко намаление на безработицата в страната.

Всички добри новини обаче имат цена, заключава вестникът, като посочва, че общо държавата е похарчила малко повече от 60 милиарда евро миналата година, което доведе до дефицит на държавния бюджет от около 7% и публичен дълг от около 113 % спрямо БВП.

През четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Франция се е увеличил с 0,7% на тримесечие, съобщи Insee. Анализаторите прогнозираха средно ръст на БВП с 0,5%, пише Trading Economics.

През третото тримесечие растежът на френската икономика възлиза на 3,1% на тримесечна база.

Потребителските разходи във Франция през периода октомври - декември се увеличиха с 0,4% след нарастване с 5,6% тримесечие по-рано, държавните разходи се увеличиха с 0,3% след скок от 2,7% предходния тримесечен период. В същото време ръстът на бизнес инвестициите се ускори до 0,5% от 0,1%.

Обемът на износа от Франция през четвъртото тримесечие нараства с 3,2% спрямо третото тримесечие на годината, вносът нараства с 3,6%.