Руският газов концерн "Газпром" заплаши Молдова, че ще прекъсне доставките на природен газ до страната, ако не плати за досегашните доставки, предават молдовски медии, цитирани от Seenews.

"Газпром" е заявила на страната, че ще спре доставките на природен газ до 28 часа. За това е уведомил говорителят на компанията Сергей Куприянов.

Двете страни подписаха ново споразумение, след като предишното изтече през септември. Според Молдова страната плаща 450 долара за 1000 кубически метра газ на Русия през ноември. През декември цената ще се понижи до 400 долара. За сравнение, в предишния контракт цената е била 250 долара.

През 2020 година "Газпром" е доставила над 3 милиарда куб. метра газ на Молдова, което е ръст от 5,5% на годишна база. "Газпром" притежава дял от 50% от Moldovagaz, а правителството на Молдова има дял от 35,3%.

През октомври Европейската комисия гарантира на Молдова 60 милиона евро в помощ със справянето с енергийната криза и в частност новата сделка с руската компания.

Парламентът на Молдова въведе 30 дневно извънредно положение, заради недостига на природен газ.По време на извънредното положение бе позволено да се купува газ на по-ниска цена.

Молдова няма запаси и разчита за газовите си нужди изцяло на руски внос.