Германия вече не е "локомотивът" на Стария континент, пише Хана Уорд-Глентън в статия за сайта на американския тв канал CNBC , позовавайки се на мнението на експерти. Това е страна, която губи качествата на водеща икономика и постепенно си връща незавидния статут на "болния човек на Европа".

Този спад е свързан с редица циклични проблеми и няма да е възможно да се отърве от тях скоро. Според авторът страната има и редица по-дългосрочни, структурни проблеми, които произтичат от самата Германия.

Германия излезе от рецесията, но се изправя пред нов проблем

Най-голямата иконимика в Европа излезе от рецесията, но се изправя пред нов проблем

Германия трябваше да понесе едногодишен спад в производството

МВФ прогнозира, че икономиката на страната ще се понижи тази година. Така, подчертава материалът, Германия ще стане единствената държава в Г-7, която ще има такава отрицателна динамика.

Износът на Германия е представен главно от отрасли, които преживяват възходи и падения заедно с цялата икономика на страната. Те включват автомобилостроене, машиностроене, инструменти и химикали.

За първи път от десетилетия страната регистрира търговски дефицит през май миналата година. Сумата беше около един милиард евро.

Най-голямата икономика в Европа остава без работна сила. Нуждае се от 400 000 мигранти годишно

Най-голямата икономика в Европа остава без работна сила. Нуждае се от 400 000 мигранти годишно

47-милионната работна сила в Германия спря да расте

Дългосрочни структурни проблеми

Наред с краткосрочните циклични трудности в германската икономика има по-дългосрочни структурни проблеми, които трябва да бъдат решени, ако страната иска да се отърве от имиджа си на "болния човек на Европа", казаха икономисти пред CNBC.

"Германия трябва да намали корпоративните данъци, да се бори с бюрокрацията, да ускори процедурите за издаване на разрешителни, да направи повече инвестиции в пътища, мостове, цифрова инфраструктура, училища, да създаде конкурентни цени за електроенергия", пише Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank, в отговор на въпроси от CNBC.

"Страната не разполага с надежден всеобхватен пакет от реформи, който да се справи с първопричините за слабите икономически резултати", добави той.

Проблемите с пенсионирането и енергетиката също силно засягат германската икономика, подчертава авторът.

Защо секторът на имотите в Германия затъва все повече?

Защо секторът на имотите в Германия затъва все повече?

Новото строителство в Германия през първата половина на годината се срина с 47%

Но дали най-голямата икономика в Европа заслужава тази титла?

"Германия вече не е първа по икономически растеж в Европа. Тя вече не е локомотив. Това е обикновена държава. Но е погрешно е да се нарича "болният човек на Европа" икономика с рекордна заетост, с множество свободни работни места, която е в най-добра форма от почти всички големи световни сили", каза Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank. "Грешат тези, които поставят такъв етикет върху Германия."