Германската икономика упорито преодолява генерирания от пандемията спад и ще расте бързо тази и следващата година. Това обявиха днес от централната банка на страната, вдигайки прогнозите си за БВП и инфлацията за тази и за следващата година.

€1 200 на месец без работа: Експеримент с базов доход започва в Германия

€1 200 на месец без работа: Експеримент с базов доход започва в Германия

Той ще продължи три години

Bundesbank очаква германската икономика да нарасне с 3,7%през 2020-а година, което е над предходната прогноза от 3%,. През 2021-ва година банката също увеличи прогнозата си за ръст на 5,2% от предвидените доскоро 4,5%. През 2023 г. очакваният ръст ще е от 1,7%.

"Германската икономика преодолява твърдо свързаната с пандемията криза," заяви президентът на Bundesbank Йенс Вайдман.

Прогнозите на банката предполагат, че пандемията ще бъде овладяна бързо и трайно заради кампанията за ваксинация и отварянето на бизнеса.

"Това гарантира силни догонващи ефекти, особено в секторите на услугите, които бяха в особено лошо състояние", добави Вайдман.

Понастоящем германската инфлация е в размер на 2.6% - спрямо 1.8% във времето преди пандемията. Според икономическите прогнози, инфлацията ще се забави до 1,8% през следващата година и ще продължи да намалява до 1,7% през 2023-та година.

Deutsche Bank: Инфлацията е бомба със закъснител

Deutsche Bank: Инфлацията е бомба със закъснител

Може да се повтори ситуацията от 70-те, предупреждават от германската банка