Може и да изглежда, че инфлацията е проблем, който ще изчезне, но е по-вероятно да остане за постоянно и да доведе до криза през следващите години, гласи предупреждение на икономистите на Deutsche Bank.

В прогноза, която не съответства на консенсуса на Уолстрийт и Фед, Deutsche бие алармата, че продължаващите икономически стимули на фона на отхвърляне на опасенията от инфлация, ще се окажат грешка — ако не скоро, то през 2023 г. и отвъд.

Анализаторите размахват пръст и на Федералния резерв и решението на централната банка да толерира по-висока инфлация с цел по-пълно и обширно възстановяване на икономиката. "Това ще доведе до значителна рецесия и ще предизвика финансов стрес по света, особено в развиващите се пазари", казва главният икономист Давид Фолкерц-Ландау.

Като част от подхода си, Фед заяви, че няма да повишава лихвите или да намаляват програмата за придобиване на активи, докато не види "значителен прогрес" към намаляване на безработицата. Няколко представители на централната банка заявиха, че постигането на тази цел е далеч. В същото време обаче индикаторите за потребителските цени и разходите на домакинствата се покачиха над целта на Фед от 2%. Фед обаче смята, че това е временно и повишението на цените ще отслабне след изчезване на проблемите в доставните вериги и базовите ефекти от първите месеци на пандемията.

Екипът на Deutsche не е съгласен и твърди, че агресивните стимули и фундаменталните икономически промени ще създадат дългосрочна инфлация, на която Фед няма да може да отговори.

Позицията на германската банка не се подкрепя широко от икономистите. Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs, казва, че има "значителни причини" да подкрепя позицията на Фед, че инфлацията е временна. Една от тях, казва той, е, че прекратяването на допълнителните помощи за безработица ще прати работещите отново на работа през следващите месеци, което ще намали натиска за повишение на заплатите.

Deutsche обаче смятат, че огромните стимули и набъбването на баланса на Фед могат да припомнят бързо инфлационния период от 70-те години, когато цените поскъпваха със 7% средно, а понякога и с двуцифрен процент. Тогава инфлацията бе предизвикана от повишаващите се цени на храните и енергийните продукти, както и края на период на ценови контрол. Тогавашният председател на Фед Пол Волкър сложи край на повишението на цените — но чрез драстично повишение на лихвите, което донесе рецесия.

Deutsche подчертава, че повишение на лихвите в САЩ сега ще създаде "хаос" в свят с огромни дългове.