От утре, 2 юни, в Германия започва първата част от експеримента Pilotproject Grundeinkommen. В неговите рамки 122 участници ще получават по €1 200 на месец в следващите три години, пише Deutsche Welle.

От участниците не се изисква да докажат, че се нуждаят от средствата — и могат да работят колкото поискат по време на експеримента. "От тях се изисква само да попълнят седем онлайн въпросника през следващите три години", гласи обяснението на организаторите.

Интересът към програмата бе изключително висок. В рамките на седмица желание изявиха 1,5 млн. души. Организаторите ги отсяха до 1 500, а след това от тях на случаен принцип бяха избрани 122. Останалите ще служат като контролна група.

Средствата за експеримента идват от около 150 хил. донори. В края му всеки един от участниците ще е получил по €43 200.

Представители на благотворителната организация Mein Grundeinkommen (Моят базов доход), чието дело е експериментът, смятат, че безусловния базов доход ще реши множество проблеми. Приема се, че участниците ще станат по-креативни, свободни и щастливи, ако не са изправени пред натиска да изкарват пари, за да се прехранват.

Дали това е така, ще стане ясно по време на проекта. Сред основните въпроси е дали участниците ще харчат парите или ще пестят значителна част от тях; дали ще спрат да работят или пък ще решат да работят по-малко.

Дебатът около безусловния базов доход продължава от години. Основният въпрос е какво ще правят хората, когато не трябва да правят нищо. Опонентите смятат, че това е идея на хора с леви политически наклонности, които искат да мързелуват за сметка на обществото.

Подкрепящите идеята обаче смятат, че базовият доход ще намали стреса и ще помогне на хората да се преквалифицират. Моделът може и да е полезен за скорошното бъдеще, в което все повече работни места ще бъдат автоматизирани.

Експертите искат да научат и дали базовият доход ще направи хората по-смели — и дали част от тях няма да се превърнат в предприемачи, които да разчитат на месечните плащания без страх, че идеята им ще се провали.

По-мързеливи или по-креативни: как ще ни се отрази универсалният базов доход?

По-мързеливи или по-креативни: как ще ни се отрази универсалният базов доход?

Новият експеримент, който Германия започва, най-накрая има потенциала да отговори