Правенето на добра политика изисква да имаш поне бегла представа за какво говориш. Но когато става въпрос за едно от предложенията за най-значима реформа, просто нямаме идея. Говоря за универсалния базов доход, в рамките на който всеки ще получава ежемесечен превод, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Защитниците на идеята твърдят следното: тя ще намали бедността, ще направи хората по-здрави и ще им даде повече достойнство. Освен това ще облекчи периода на преход за работниците, които ще загубят работните си места заради автоматизацията или изкуствения интелект, като така те ще могат да се преквалифицират. Най-общо, универсалният базов доход ще помогне на хората, които в момента нямат (добреплатена) работа, да инвестират в собствените си умения.

Противниците на идеята обаче смятат, че ежемесечните гарантирани плащания ще ерозират идеята за работа като такава и ще възнаградят ленивците. Без да има екзистенциална нужда да работиш, защо би се занимавал? Универсален базов доход ще създаде нова, постоянно зависима класа граждани, лумпенпролетариата на Четвъртата индустриална революция. За създаването на нектара, който ще храни тези търтеи, всички други пчелички, които все още работят, ще трябва да плащат неприемливо високи данъци.

Дебатът за въвеждане на универсален базов доход слезе до ниво, на което представлява просто замеряне с клишета. Но как всъщност повечето хора биха реагирали на "безплатните" пари? Нямаме никаква представа.

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Първоначално от него ще могат да се възползват 100 000 семейства в страната

Разбира се, много хора направиха опит да разберат. Първи бяха Канада още през 70-те години на миналия век, а след това последваха редица местни, регионални и национални правителства. Засега от нито един от тези експерименти не получаваме полезна информация. Понякога новото правителство, което идва на власт, спира проекта - или го променя коренно. Или самото изследване просто не е направено добре.Поддръжниците на идеята са особено разочаровани от финландския проект, който започна през 2017 г., а после бе променен и накрая спрян след едва две години. Той не бе и добре замислен - 2 000 финландци, които нямаха работа, получава скромните (за Финландия) €560 на месец и бяха сравнявани с друга група хора, които продължиха да получават стандартните помощи за безработица.

За да научим повече за макроикономическия ефект на универсалния базов доход, ще трябва да проведем изследването сред представителна част от цялото население, не само сред безработните. Нещо повече, колкото и далеч от перфектно да бе финландското изследване, то все пак пребори един мит. Гарантираните ежемесечни плащания не само повишават благосъстоянието на участващите, но увеличиха и вероятността те да си намерят работа. Накратко, те станаха по-здрави, но не и по-мързеливи.

Опитът на Германия

Ново вълнение сега залива поддръжниците заради проекта, който ще започне в Германия. И той може би най-накрая ще бъде с точните параметри. Почти 2 млн. души от всяка прослойка вече са подали документи. В началото на ноември учените ще изберат две групи. Първата ще се състои от 120 души, които ще получават по €1 200 месечно от следващата пролет в продължение на три години. Те ще бъдат сравнявани с контролна група от 1 380 души, които ще бъдат следени, но няма да получават пари. Предимството на германския експеримент е, че учените ще търсят "статистически двойници". Така ако сред 120-те има 25-годишен пианист, който живее в голяма град, има висше образование и е в добро здравословно състояние, той ще има двойник в контролната група. Същото важи и за 40-годишния водопроводчик от регионален град; за доставчика на продукти от Amazon и т.н.

Тестов базов доход: В Германия ще дават на граждани €1200 безусловно за 3 години

Тестов базов доход: В Германия ще дават на граждани €1200 безусловно за 3 години

Това е част от инициатива на Германския институт за икономически изследвания, в която ще бъдат включени 120 души

Сравнявайки статистическите близнаци в продължение на три години, казва Юрген Шуп, който е начело на проекта, ще бъде възможно да се оценят точно ефектите от универсалния базов доход. В края на експеримента дори ще бъдат сравнявани косми от косата на участниците, за да бъде сравнено нивото на стрес.

Но дори и германския проект няма да отговори на всички въпроси. Кои настоящи социални програми ще бъдат заменени от универсален базов доход? Ще важи ли той и за мигрантите? Как ще бъде финансиран?

Все пак той е стъпка в правилната посока и припомня, че политиците и в бедните, и в богатите страни трябва да останат отворени за нови идеи. Наистина се намираме в период, след който дигиталната трансформация ще унищожи множество стари професии и ще създаде още толкова нови - и се нуждаем от структури, които да помогнат на хората да се адаптират.

И, както 2020 г. ни напомни, от време на време идва нещо като настоящата рецесия, предизвикана от пандемията, срещу което универсалният базов доход ще бъде идеален отговор. Ще бъде страхотно, ако успеем обаче да си отговорим на някои от най-важните въпроси.

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Испания тества безусловен базов доход между €420 и €1015 месечно

Първоначално от него ще могат да се възползват 100 000 семейства в страната