Шинзо Абе, който е привърженик на по-силната японска външна политика, ще бъде номиниран от партията си в сряда да участва в парламентарните избори следващата седмица. Абе, който навършва 52 години в четвъртък, може да бъде първия премиер на страната, който е роден след Втората световна война.

Прогнозите са за лесна победа на Либералната демократична партия, чийто кандидат е Абе за парламентарните избори на 26 септември. Това ще сложи края на 5-годишното управление на досегашния премиер Коизуми, който се радваше на стабилен медиен комфорт.

Абе не веднъж е споменавал, че за него е от изключителна важност дипломацията на страната и придържането към пацифизма, който изповядва в политика си. Абе е готов да работи за подобряване на връзките с Китай и Южна Корея, които станаха доста „обтегнати" след посещението на Коизуми в свещеното място Ясукуни.

Абе се е задължил да спомогне за икономическото развитие на Япония, като продължи започнатите от Коизуми реформи през 2001 г. Тогава новоизбраният премиер обяви, че ще действа с „тежката ръка" на държавата и ще изведе страната си от състояние на икономика в стагнация.

Абе, който поставя приоритети си на сигурността в страната и дипломатическите отношения със съседните азиатски страни, приема изборната победа за даденост, като пазарите вече прогнозират кои ще са министрите му и кой ще оглави останалите ключови постове.

„Абе ще се съсредоточи върху социалната инфраструктура, символите на националната гордост на Япония и националната идентичност, а не само върху икономическата политика", това коментира японски университетски преподавател. „Новият ни премиер ще прокарва нова силна дипломация, като няма да акцентира единствено на огромните икономически реформи", продължи той.

В момента Абе изпълнява длъжността секретар на японския кабинет. В последното си изказване, той обяви, че иска първите му официални визити да са в азиатските страни от региона. Пазарните участници спекулират, че Абе може да се срещне с китайския лидер Ху Джинтао още следващия месец.

Бившият външен министър Нобутака Махимура, който е в близки отношения с Абе, заяви пред агенция Ройтерс миналата седмица, че е възможно да се организира обща среща с Китай съвсем скоро. От Китай отказваха да направят подобно събитие с Коизуми от април 2005 г., когато той посети военния паметника Ясукуни. Анализаторите успокояват, че Китай с нетърпение очаква Абе да поеме поста премиер в Япония, за да се възстановят добрите взаимоотношения.

Прогнозите на медиите в Япония, са за изборна победа на Абе с 75% от гласовете.