Глобалният недостиг на захар ще бъде по-голям от очакваното през следващия сезон, тъй като сушите, причинени от природния феномен Ел Ниньо, ощетяват растенията в Азия, заяви агенцията за пазарни изследвания Green Pool Commodity Specialists, цитирана от Bloombеrg.

Потреблението в световен мащаб ще надвиши производството на сурова захар с 4,95 милиона метрични тона през сезон 2016-2017, съобщи в свой доклад базираната в Бризбейн, Австралия изследователска компания. Това е с 19% повече от прогнозата на агенцията от януари.

Светът се готви за втори пореден годишен дефицит, който идва след половин десетилетие, белязано от излишъци.

Сушата подрива потенциалното производство в Индия, Тайланд и Китай за този и следващия сезон според Green Pool.

По-ниското от средното количество паднали мусонни дъждове през изминалата година в Индия, която е вторият по големина производител в света, намали добива и оряза засаждането за предстоящата реколта. Перспективите за по-слаби доставки повишиха цените на захарта през годината, като фючърсите в Ню Йорк скочиха до най-високото си ниво от октомври 2014 г.

Снимка 225165

Източник: Bloomberg

„Сушата заради Ел Ниньо засегна много азиатска тръстика и понижи цялостното производство. Очаква се влиянието на сушата да се пренесе и през сезон 2016-17, защото то намали засаждането, здравината на растенията и растителната грижа”, обясниха от Green Pool.

Само „Ел Ниньо" ли е виновен за световния дефицит от захар?

Само „Ел Ниньо" ли е виновен за световния дефицит от захар?

Етанолът поглъща все по-голяма част от сладката суровина

Агенцията за пазарни анализи увеличи и оценката си за недостига през сезон 2015-16. Сега тя очаква дефицит от 6,65 милиона тона в сравнение с по-ранната прогноза за 4,14 милиона тона.

Прогноза: царевица, захар и свинско - с по-високи цени през 2016 г.

Прогноза: царевица, захар и свинско - с по-високи цени през 2016 г.

По-слаба реколта от царевица в САЩ, от захар в Индия и Бразилия