Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, са се увеличили през януари с 9,2% на годишна база, според предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

По този начин годишната инфлацията в страната се забави от 9,6% през декември и е с най-ниските стойности от август миналата година.

Потребителските цени в Германия през декември са спаднали

Потребителските цени в Германия през декември са спаднали

Годишната инфлацията в страната се забавя до 8,6%

Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакваха средно този показател да нарасне до 10% миналия месец. Спрямо декември цените в Германия са се повишили само с 0,5% при очаквания ръст от 1,2%.

Потребителските цени, изчислени по германските стандарти, през януари са се увеличили с 8,7% на годишна база и с 1% - на месечна. Експертите прогнозираха увеличение на първия показател с 8,9%, на втория - с 0,8%.

Инфлацията в Германия е най-висока от 25 години насам

Инфлацията в Германия е най-висока от 25 години насам

Ръстът през септември е 10 процента

Публикуването на предварителните данни за инфлацията за януари беше първоначално насрочено за 31 януари, но датата трябваше да бъде отложена поради проблеми, възникнали при промяната на метода за изчисляване на показателя, обясниха от Destatis. Окончателните данни ще бъдат оповестени на 22 февруари.