През март 2023 г. потребителските цени в Германия, изчислени според националните стандарти, са се повишили със 7,4% в сравнение със същия месец на 2022 г., след увеличение от 8,7% месец по-рано. Това показват окончателните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Спрямо предходния месец цените са се увеличили с 0.8%.

Данните съвпаднаха както с предварителните оценки, така и с консенсусните прогнози на анализаторите, изготвени от Bloomberg и Trading Economics.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия през миналия месец на годишна база са се повишили с 21,2% и с 1,2% на месечна база. Услугите са поскъпнали с 4,8% за година. Цените на облеклото и обувките се повишават с 4.4% на годишна и 4.5% на месечна база. Междувременно цените на енергията се повишиха само с 3,5% на годишна база, след като скочиха с 19,1% месец по-рано.

В същото време инфлацията при услугите се повиши до 4,8% от 4,7%, като цените на наемите се повишиха с 2,1%, след ръст от 2,0% през февруари.

Моторните горива струват значително по-малко (-16,1%) спрямо година по-рано. На месечна база през март потребителските цени са нараснали с 0,8%, отчитат данните на Федерална статистическа служба

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, са се увеличили със 7,8% на годишна база през март. Така инфлацията се забавя спрямо 9.3% през февруари. На месечна база потребителските цени се повишиха с 1,1% след ръст от 1% месец по-рано.