Германските застрахователни компании Allianz и Munich Re са подновили застраховката на прекъснатия газопровод "Северен поток 1", предаде "Ройтерс", като цитира свои източници. Според медията това е показателно за наличието на възможност контролираното от Русия трасе да бъде възстановен след предполагаемата диверсия от преди няколко месеца.

Детайли: Преди аварията на газопровода, той беше застрахован от няколко европейски компании, като част от тях не подновиха полиците в края на 2022 г. заради санкциите, наложени на Москва заради войната. За момента нито застрахователите, нито "Газпром" или компанията оператор на трасето коментират официално.

Германският оператор на газопровода "Северен поток 2" е преминал към ликвидация

Германският оператор на газопровода "Северен поток 2" е преминал към ликвидация

По новопостроения газопровод така и не тръгна природен газ

Контекст: "Газпром" държи 51% дял в "Северен поток 1" чрез своя компания. Повечето западни инвеститори са отписали своите дялове, но някои от германските акционери настояват тръбата най-малкото да бъде запазена - в случай, че на следващ етап отношенията между Москва и Запада се подобрят. Наличието на валидна застраховка е и важно условие за възобновяване на доставките.

"Мистериозни кораби" са засечени до "Северен поток"

"Мистериозни кораби" са засечени до "Северен поток"

Те са забелязани в непосредствена близост до взрива на тръбопроводите

Според източниците на "Ройтерс" германското правителство не е против подобно развитие - въпреки публичното си говорене срещу руските енергийни проекти.

Голямата картина: След началото на войната в Украйна руските енергийни доставки се превърнаха в остра политическа тема в цяла Европа. Москва постепенно ограничи износа си към подкрепящите Киев държави, а през септември газопроводите към Германия бяха прекъснати при инциденти, които се смятат за саботаж, но и за които никой не е поел отговорност.

Дания и Германия заподозряха саботаж по газопроводи "Северен поток" 1 и 2

Дания и Германия заподозряха саботаж по газопроводи "Северен поток" 1 и 2

В началото на седмицата беше открито изтичане на природен газ по тръбопровода "Северен поток 2" в Балтойско море

Междувременно, Европа вече намали зависимостта си от руския газ с над 75%. Според информация на "Ройтерс" от миналия месец, планът за подводните трасета на "Северен поток" е да бъдат запечатани без скорошна перспектива за ремонт и повторно пускане в експлоатация.