Няколко дни преди взрива в газопроводите на "Северен поток" в района на Балтийско море край тях са минали два плавателни съда с изключени датчици за проследяване на местоположението. Това съобщиха от компанията SpaceKnow, която е анализирала спътниковите снимки.

Аналитиците са открили 25 плавателни съда, минаващи в района няколко дни преди изтичането на газ, но само на два от тях транспондерите не са работели. Според SpaceKnow "това означава, че те са се опитвали да скрият информацията за своето местоположението и маршрутите".

Най-вероятно става дума за големи кораби - дължината на всеки от тях е от 95 до 130 метра, които са задължени да имат и да използват транспондери, за да избегнат възможен сблъсък с други плавателни съдове.

Русия може да увеличи доставките на газ през Черно море и Турция, в замяна на спрения "Северен поток"

Русия може да увеличи доставките на газ през Черно море и Турция, в замяна на спрения "Северен поток"

Русия няма да доставя енергоресурси на страни, които ограничат цените им

SpaceKnow е предала резултатите от своето изследване на представители на НАТО, които разследват изтичането на газ. Източник на Wired в НАТО е подтвърдил, че алиансът е получил информация от SpaceKnow и че спътниковите снимки могат да бъдат полезни за разследването.

ЕС смята, че "Северен поток" е умишлено повреден. Шведската полиция, която изследва мястото на изтичане, заяви, че газопроводите са повредени от взрив.

Руски военни кораби са били забелязани малко преди взривовете в близост до газопроводите "Северен поток", съобщи и CNN, позовавайки се на източници от западни разузнавания. Те са наблюдавани в понеделник и вторник, а експлозиите станаха на 26 септември.