Руската федерация би могла да премести загубения обем транзит на природен газ по спрения по технически причини газопровод "Северен поток" в Черноморския регион, създавайки много голям газов хъб в Турция - ако европейските партньори проявят интерес към това. Това заяви по време на пленарната сесия на форума "Руска енергийна седмица" (провеждащ се за 5-та година) президентът Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

Той припомни, че Русия доставя газ за Турция чрез морските газопроводи "Турски поток" и "Син поток". Руският президент отбеляза, че по това направление има висока степен на икономическа целесъобразност и сигурност за доставките на газ.

"Що се отнася до газа, със сигурност ще го пласираме на световните пазари", каза президентът.

Той отбеляза, че в близко бъдеще ще започне строителството на газопровода "Силата на Сибир 2" и неговото продължение в Монголия - "Съюз-Изток".

Русия не възнамерява да доставя енергийни ресурси на онези държави, които решат да ограничат цените им, заяви руският президент Владимир Путин.

"Русия няма да действа противно на здравия разум - да плаща за своя сметка за благосъстоянието на някой друг. Ние няма да доставяме енергийни ресурси на онези страни, които ограничат техните цени", каза Путин по време на форума "Руска енергийна седмица", цитиран от Интерфакс.

Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

Какви са причините