Много от компаниите от Силициевата долина изпитаха трудности, след като местните власти наредиха на жителите да започнат да работят от вкъщи снощи в полунощ (местно време), предаде Protocol. Всички жители на Калифорния над 65-годишна възраст получиха нареждане да останат вкъщи и да не излизат дори за стоки от първа необходимост. Безпрецедентните мерки са част от усилията да се спре разпространението на пандемията от коронавирус.

Много от техническите подизпълнители на Google се появиха в централата на компанията в Маунтин вю, просто за да бъдат изпратени вкъщи след няколко часа. Много от служителите на големите бизнеси в Долината вече пък се подготвят за съкращения на фона на спирането на работата.

Засега обаче няма такива настроения в Tesla. Гигантът, за който работят 15 хил. души във Фримънт, продължава производството, независимо от случващото се наоколо, поне на този етап.

Карантината в Италия и Китай удари и производителите на луксозни стоки

Карантината в Италия и Китай удари и производителите на луксозни стоки

Секторът може да се свие с 3% на годишна база

Същевременно местната управа в Сан Хосе, който е най-големият град в региона, започна преговори с различни фирми подизпълнители за създаване на система за доставки по домовете за местните граждани. Сред тях са стартъпът DoorDash, чийто главен изпълнителен директор коментира, че компанията ще продължи да подкрепя местната общност докато извършва и бизнеса си.

Компанията обаче е изправена и пред предизвикателства. Първо, все по-малко от ресторантите работят. Второ, някои нейни служители предпочетоха да не се излагат от риска от заразяване с коронавирус и излязоха в отпуск, а останалите взимат яростни мерки за предпазване.

Компанията за споделен транспорт Lyft също ще разнася по домовете. "Искаме да помогнем на хората да получат стоки и медицински продукти, здравните работници да продължат да изпълняват задълженията си и на семействата - да функционират", каза говорителят на компанията Дана Дейвис.

Колко дълго могат да оцелеят бизнесите в замразената китайска икономика

Колко дълго могат да оцелеят бизнесите в замразената китайска икономика

Най-тежко е положението на авиокомпаниите, показва ново проучване

Кметството посочи, че всички "бизнеси, които не са от първа необходимост", трябва да преустановят всички дейности, изискващи интеракцията между хора. Изключение правят 21 категории дейности, включително хранителните магазини, банките, бензиностанциите и "бизнесите, които доставят за критично важните отрасли". Всички останали могат да продължат да функционират на минимално натоварване.

Компаниите от производството, дори и да могат да продължат дейност, ще имат сериозни затруднения. Работниците ще трябва да са на определено минимално едни от други, което може да се превърне в непреодолимо изискване.

До момента пък много от стартъпите в региона бяха критикувани, че не пускат служителите си да работят от вкъщи. Синдикатите използваха момента, за прокарат промени в законодателството, въвеждащи задължителни минимални болнични дни. Те се подготвят и да станат свидетели на масово освобождаване на работници.