Ломбардия, която е най-богатият и гъсто населен регион на Италия, отново е затворен, считано от вчера, стана ясно от изявление на премиера на страната Джузепе Конте. До мярката се стигна, след като правителството въведе тристепенна система на риск от разпространение на коронавирус.

В най-високорисковите региони, какъвто е финансовото сърце на страната, хората имат право да излизат само за да отидат на работа или в болница. Заведенията и почти всички магазини отново са затворени, а учениците от пети клас нагоре се връщат в дистанционна форма на преподаване.

За разлика от предишното затваряне обаче, повечето заводи ще останат отворени.

Чехия изпреварва Испания и Италия по БВП на глава от населението към 2020-а

Страната от бившия Източен блок, която вече е по-богата от Италия и Испания

А в следващите 5 години се очаква да задмине Япония и Нова Зеландия

"Леглата в реанимациите може да се изчерпат само за седмици и трябваше да действаме", каза Конте. Осен Ломбардия, където се произвеждат 25% от БВП на страната, Пиедмонт и Калабрия също са затворени.

През първите две тримесечия стопанството на страната се срина със съответно 5,5 и 17,2% на годишна основа именно заради затварянето на богатите ѝ региони. Това беше най-тежкото понижение на БВП в историята на страната.

Същевременно безработицата достигна почти 10% през юли, като от тогава досега тя се е свила само с 0,4 процентни пункта.,

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска