Австралия не е отчитала две поредни тримесечия на свиване на икономическия растеж от първата половина на 1991 година.

Това означава, че сега страната е напът да бие рекорда на Холандия за 28 години на растеж. Към днешна дата обаче този успех изглежда по-малко вероятен на фона на по-сложната ситуация в глобалната икономика.

Падането на цените на жилищата, нарасналата задлъжнялост на домакинствата и ескалиращата търговска война между САЩ и Китай подкопават доверието, а анализаторите смятат, че австралийската икономика ще бъде изправена пред затруднения.

През тази седмица предстои да стане ясно какъв курс ще поеме икономиката след решенията, които предстои да вземе централната банка на страната, за да подкрепи заетостта и да бъде достигната целевата инфлация.

"Австралия мина през имотен бум и през бум в цените на суровините. И сега въпросът е кое ще е следващото, което ще стимулира растежа", посочва главният икономист в Royal Bank of Canada Су-Лин Онг.

"Инвеститорите във Великобритания и в Европа очакват Австралия да намали още основните лихви", казва още тя.

Въпреки че успя да избегне тежките последствия от азиатската финансова криза след 2000 година и глобалната рецесия през 2009 година изглежда страната няма да успее да се справи отново с подобно сътресение.

"Ние няма да се спасим от следващия световен шок", смята професорът в Австралийския национален университет в Канбера Боб Грегъри.

"Дори и без наличието на такъв бих казал, че има 90% шанс икономиката и растежът на заетостта да се забавят, заради свързаността ни с Китай и заради миграцията", смята експертът.