Централната банка на Великобритания (Bank of England) предупреди, че Великобритания е "на косъм" от изпадане в тежка рецесия. Основната причина за това е очакването инфлацията в страната да надхвърли 10%.

През март тази година потребителските цени в Обединеното кралство се увеличиха със 7% в сравнение със същия месец на миналата година, според данните на Националната статистическа служба (ONS) на страната. Покачването на цените е рекордно от март 1992 година насам.

Инфлацията се ускорява спрямо предходния февруари, когато потребителските цени нараснаха с 6,2%.

Инфлацията във Великобритания е най-висока от 30 години

Инфлацията във Великобритания е най-висока от 30 години

Растежът на потребителските цени през март се ускори до 7%

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха средната потребителска инфлация през март да е от 6,7%. Консенсусната прогноза на икономистите, съставена от Trading Economics, също предвиждаше ръст до 6,7%. Прогнозите им не се сбъднаха, а през следващите месеци кризата се задълбочи още повече.

Според все повече финансови експерти британската икономика е изправена пред съвсем реален риск да изпадне в рецесия и то още през лятото на фона на най-голямото свиване на доходите за домакинствата от средата на 50-те години на миналия век.