През март потребителските цени в Обединеното кралство са скочили със 7% в сравнение със същия месец на миналата година, според данните на Националната статистическа служба (ONS) на страната. Покачването на цените е рекордно от март 1992 година насам.

Инфлацията се ускорява спрямо предходния февруари, когато потребителските цени нараснаха с 6,2%.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха средната потребителска инфлация през март да е от 6,7%. Консенсусната прогноза на икономистите, съставена от Trading Economics, също предвиждаше ръст до 6,7%.

Инфлацията в Германия достигна исторически връх

Инфлацията в Германия достигна исторически връх

Ръстът на потребителските цени през март се ускори до 7,3% на годишна база

Потребителските цени във Великобритания нарастват с 1% спрямо предходния месец. Експертите прогнозираха средно ръст от 0,7%. За сравнение, през февруари цените се покачиха с 0,8% спрямо януари.

Цените, без храна, алкохол, тютюн и енергия (базова инфлация, CPI Core), се повишиха с 5,7% на годишна база през март, след като се увеличиха с 5,2% през февруари. Индексът CPI Core се повиши с 0,9% на месечна база, след като се покачи с 0,8% месец по-рано. Експертите очакваха увеличение на показателя през март в годишно изражение с 5,4%, на месечно - с 0,5%.

Испания не е виждала толкова висока инфлация от близо 40 години

Испания не е виждала толкова висока инфлация от близо 40 години

Цените са се покачили с 9,8% на годишна база

Цените на дребно (индекс RPI) скочиха с 9% на годишна база, след като се повишиха с 8,2% месец по-рано. Индексът RPI се използва от британските работодатели при договаряне на заплатите. Разликата в динамиката на индексите CPI и RPI се дължи на включването на жилищните разходи в RPI, както и на различното тегло на самолетните билети, застраховките и цените на бензина.

Цените на производител (индекс PPI) през март се повишиха с 12% на годишна база след покачване с 9,9% през февруари.