Енергийната криза удря силно по джобовете на испанците. Данните на инфлацията в Испания показват, че се покачила 9,8% на годишна база. Това е най-голямото увеличение, регистрирано от 1985 г. Но има още по-тревожна цифра: ако се вземе предвид само покачването на цените през март, увеличението е 3%, което е един от най-притеснителните данни, които никога не са регистрирани в Испания.

Само през 60-те години на миналия век, последната голяма световна инфлационна криза, е регистрирано подобно месечно увеличение на увеличение на цените. Данните са от официалната статистика INE.

Гуверньорът на Bank of Spain Пабло Ернандес де Кос вече предупреди, че данните за март ще бъдат лоши. Покачването на цените идва на фона на високите цени на енергията. Въпреки че в предварителните данни за инфлацията INE не разбива увеличението на цените по продукти, се уточнява, че увеличението се дължи основно на поскъпването на електроенергията и горивата.

Високата инфлация в глобален мащаб започна да унищожава търсенето

Високата инфлация в глобален мащаб започна да унищожава търсенето

Глобалните цени на храните достигнаха рекордни нива миналия месец според ООН

През първите три месеца на годината нарастването на инфлацията е над три пункта. Всъщност през декември 2021 г. изглеждаше, че ситуацията вече е непоносима с покачване на цените с темпове от 6,5%.

Според експерти цените ще се охладят,, защото цените на енергията на международните пазари падат през последните дни (и петрол, газ и електроенергията) и защото базовият ефект все още е много силен (през април 2021 г. цените нарастват с 1,2% на месец). Всичко обаче ще зависи от развитието на войната в Украйна и от решенията на Москва. Ако конфликтът се влоши или ако Кремъл реши да ограничи доставките на енергия за Европа, инфлацията ще се увеличи.

ЕЦБ: Европа е изправена пред висока инфлация и бавен икономически растеж

ЕЦБ: Европа е изправена пред висока инфлация и бавен икономически растеж

Промените в основните лихви ще се извършват постепенно