Цените на някои от основните продукти в света като храни, горива, пластмаси, метали се покачват до такива нива, че много хора не могат да си позволят покупки на по-значителни количества. Това води до намаляване на потреблението, а ако тенденцията продължи, редица икономики може да се насочат към рецесия, пише Bloomberg.

Високите цени на природния газ в Китай принуждават някои фабрики, които да намалят наполовина производството си. Редица превозвачи спират операциите, защото не могат да се справят с нарастващите разходи за дизел.

Европейските стоманодобивни заводи също намаляват производството след като разходите за електроенергия непрекъснато нарастват.

Глобалните цени на храните достигнаха рекордни нива миналия месец според ООН, заради инвазията на Русия в Украйна и нарушените доставките от двете страни, които заедно доставят една четвърт от зърното в света и голяма част от олиото.

Покачващите се цени на торовете предизвикват страх от глобален глад

Покачващите се цени на торовете предизвикват страх от глобален глад

Според доклад на ООН

На този фон Международният валутен фонд може да намали прогнозата си за глобален растеж, заради войната. МВФ вижда рискове от рецесия във все по-голям брой държави, коментира управляващият директор Кристалина Георгиева. Въпреки това все още се очаква ръст на световната икономика тази година, макар и с по-малко от прогнозираните преди това 4,4%, каза Георгиева в интервю за списание Foreign Policy.

Опасността е по-сериозна в Европа. Сметките за енергия непрекъснато растат заради зависимостта на континента от руските доставки. Цените на природния газ на континента са шест пъти по-високи в сравнение с година по-рано, а цената на електроенергията е пет пъти по-висока.

"Инфлацията ще расте още на фона на войната", коментира икономистът Джеймс Смит.

Още една болезнена тема е производството на торове. Производителите на торове, които използват природен газ, започнаха да намаляват дейността си през миналата година. Италия, Германия и Обединеното кралство проучват възможността за използване на повече въглища през следващата зима, за да облекчат нуждата от газ при производството на електроенергия.

Производствените цени в Германия скочиха с рекордните 25,9%

Производствените цени в Германия скочиха с рекордните 25,9%

Най-вече заради по-скъпата енергия

Американският бизнес и потребители там не усещат толкова силно ефекта от нарастващите цени на горивата. Страната не е толкова зависима от руския петрол или природен газ, но и тя не е имунизирана. Цените на суровия петрол в САЩ се повишиха през януари и февруари с нарастването на заплахата от война, поставяйки номинален рекорд от 4,31 долара за галон (4,5 литра). В Лос Анджелис средната цена сега е над 6 долара.

Ако цените на петрола останат високи за постоянно, ще последва унищожаване на търсенето. JPMorgan Chase & Co. намали прогнозата си за глобалното търсене за второто тримесечие с 1,1 милиона барела на ден и намали перспективите за двете оставащи тримесечия с около 500 000 барела. Повечето от съкращенията се падат на Европа.